Nawóz organiczny

0
683

Nasza codzienna dieta nie mogłaby obejść się bez warzyw i owoców. Te produkty są podstawą naszych dań – do obiadu najczęściej przyjmują formy różnego rodzaju sałatek lub surówek. Rankiem, kiedy szykujemy się do naszych codziennych obowiązków, są obecne w sokach lub musli. To właśnie owoce sprytnie przemycamy naszym dzieciom jako drugie śniadanie do szkoły. Dlaczego jednak te same warzywa smakują inaczej, w zależności od producenta, u którego je kupiliśmy?

Aby odpowiedzieć na to pytanie, musimy cofnąć się do samego początku ich uprawy. Główną przyczyną jest sposób, w jaki użyźnia się glebę. Najlepszą, i najzdrowszą metodą jest nawóz organiczny. Uzyskuje się go z substancji organicznych, na przykład z kompostów. Tego typu nawozy to gwarancja zdrowej i dorodnej uprawy. Niestety, nie każdy z producentów, u których zaopatrujemy się w warzywa, wyznaje tę zasadę. Bardzo często produkty wyglądają tak samo, są dobrze wyrośnięte, mają odpowiedni kolor, jednak różnica tkwi w glebie. Stosowane są tu nawozy sztuczne, które działają bardzo szkodliwie na nasz organizm.
Warto więc przed zakupem zapytać się sprzedawcy skąd pochodzą oferowane przez niego produkty, oraz o to jaką metodą były uprawiane. To pomoże nam w zdrowym odżywianiu i zmniejszy ryzyko groźnych chorób.